Výstup na Hoher Dachstein - 2013

HOHER DACHSTEIN - 2.995m

 

Vzhledem k tomu, že nám opět nevyšla domluva partyje na výstup na Mont Blanc,tak zbraně neskládáme a chceme se pokusit alespoň nějaký ten ledovec okusit. Po různých nedělních úvahách a štyrech škopkách fajnové ostravské dvanáctky padlo rozhodnutí, že navšítíme Vysoké Taury.

V úterý 13.8.2013 po šichtě vyrážíme směr Ostrava-Mikulov-Vídeň-Ramsau am Dachstein. Po cca 8 hodinách jízdy a po 22h jsme u lanovky Dachsteinsüdwandbahn. Zaparkovali jsme auto na opuštěném parkovišti ihned pod ní a šli občíhnout okolí, vyrušit z nejlepšího pár pářících se krav či volů a zjistit v kolik jede ranní spoj nahoru a to proto, že nás v týž den čeká přesun do Hinterbichlu a hlavně musím stihnut natankovat bo benzinky tam zavírají v 8 večer.

Spíme v autě, v noci prší a ráno vstáváme do husté mlhy, která nás bohužel provází celý den. V 7:30h se vezeme nahoru. I přes to, že je to cesta určitě nejkratší, tak to není žádná procházka růžovým sadem. Zdolání Dachsteinu vyžaduje alespoň základní znalosti pro pohyb na ledovci a po zajištěné cestě. Od lanovky jdeme po Hallstattském ledovci, jehož přechod je ale celkem bez problémů, většina cesty je krásně zrolbovaná a viditelná. Tato cesta nás vede až k chatě Seethalerhütte (2741m), my však pár set metrů před ní se dáme mírně vpravo a dojdeme až k nástupu pod závěrečný skalní výstup. Docházíme ke skále, kde je spuštěný kousek lana u hodně nepřijemné odtrhové trhliny, kde je tma jak v dole a její dno bůh ví jak daleko. Trhlina je solidní morál, protože je třeba trochu dovednosti a síly se bez jištění dostat k první skobě, kde se můžete zacvaknout a cítit se v "bezpečí". Pak až na samotný vrchol je cesta pěkně jištěná. Místy si člověk mákne, ale v pohodě.

Na vrcholu nás za cca 3hodinky od lanovky vítá klasický vrcholový kříž. Bohužel mlha nám jakékoliv výhledy zatrhla, atak se nahoře moc nezdržujeme a sestupujeme stejno ucestou dolů. Nemusíte sestupovat až k zmiňované trhlině v ledovci, ale těsně před závěrečným sestupeme je lano až k ledovci, pomocí něj slaňujeme a zbytek cesty jdeme po ledovci. Návrat k lanovce, tou dolů k autu a přesun do Hinterbichlu :)

 

Hááálelluja

Diskusní téma: Výstup na Hoher Dachstein - 2013

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek